Top 10 voor- en nadelen van Aruba

Tijd voor een top 10 voor- en nadelen van Aruba, vanuit mijn persoonlijke zeer subjectieve ogen bekeken! Ter ere van mijn optimistische aard, in deze post de voordelen. Nadelen komen in een volgend artikeltje! (Opdatering 16-1-15: Gepubliceerd en hier te lezen!)

10. Nederland 1, 2 en 3 op je TV. Live, maar ook op aparte kanalen gecorrigeerd voor tijdsverschil! Dus zondag 19:00 gewoon bord op schoot voor de Eredivisie. Hup Go Ahead!!!

9. Onthaasting. Al heeft het zeker nadelen (die blogpost komt dus nog!), er zit een verrassend ontnuchterende kant aan die meerderheid aan ontspannen ambtenaren, die gerust hun hele levensverhaal op tafel leggen en vragen naar je kinderen terwijl je bezig bent met een immigratieprocedure of belastingnummerregistratie.

8. Bovennatuurlijke vriendelijkheid in het verkeer. Mensen op een voorrangsweg gunnen je consequent heel graag een plekje ertussen. Hoffelijkheid en attentheid zijn de norm! Maakt die dagelijkse file een stuk leuker.

7. Alle Nederlandse producten zijn hier gewoon te koop. Sinds de komst van Superfood (een undercover Jumbo) en de Nederlandse overname van Ling & Sons (nu een undercover Albert Heijn) zijn er niet alleen hagelslag en pepernoten, maar zelfs alle boemboe’s voor Soto Ajam en Sajoer Lodeh!

6. Veiligheid. Jazeker, er zijn criminelen, bendes, dieven en inbrekers. Maar over het algemeen is Aruba toch een plek waar zowel inwoners als toeristen zich erg veilig voelen. Het laatste onderzoek naar jeugdcriminaliteit b.v. is oud (1996), maar laten cijfers zien van een kwart van het niveau van Nederland. Het stijgt wel iets, maar nog steeds voelt Aruba als een veilige plek.

5. Taco Bell. Je weet zelf.

4. Het Koninkrijk. Dankzij de staatskundige verbondenheid zijn er, ondanks de ‘status aparte’ waarmee Aruba vanaf 1986 de facto onafhankelijk is, toch nog steeds unieke voordelen voor Nederlanders op Aruba. Al hebben we wel een werk- / verblijfsvergunning nodig, en kan die aanvraag errrrrgggg llllaaaannnngggg duren, het is wel minder moeilijk als ‘rijksgenoot’. Belangrijkste voor ons: de kinderen kunnen gewoon in het Nederlands onderwijs blijven volgen. En toch een kalmerend effect om overal Willem-Alexander en Máxima te zien hangen, om een oogje voor ons in het zeil te houden….

3. Alles is internationaal. Vrijwel iedereen is hier van gemengde afkomst of weet wat emigreren is. En iedereen met middelbare school spreekt 4 talen: Papiaments, Engels, Spaans en Nederlands. Voor een multicultureel, tweetalig, emigrerend gezin zoals wij, uit nesten van 2-3 generaties emigranten vóór ons, voel je je hier niet onbegrepen. Het is hier half Nederland, half Latijns-Amerika… half Amerika! (ehh… anderhalf samen, ja nou en! hahaha).

2. Zoals verwacht: zon en zee! Dagen kunnen hier net zo gestresst zijn als in Nederland, alleen een groot verschil is: je kan, als je wil, aan het eind van die stressdag binnen 10 minuten aan het strand staan kijken naar een belachelijk mooie zonsondergang. Je kan er zelfs in, of de kinderen alleen, voor wat therapeutische golven. Benieuwd wat voor vervanging God gaat regelen als er straks ‘geen zee meer’ is (Openb. 21:1). En het is tropisch warm, maar er waait voortdurend een wind die precies genoeg verkoeling brengt. Kerst in je korte broek en sandelen, wel even wennen. Maar iemand als ik met lichaamstype ‘nauwelijkszweet’ en ‘snelkoudehanden’ is het niet slecht. Nu nog die alomtegenwoordige belachelijke allesverpestende airco’s zien te vermijden!

1. Mensen, mensen, mensen. Wat een vriendelijke mensen! Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste Arubanen zijn goedlachs, ontspannen, beleefd, gezellig en lief. Ze lijken best op de Indo’s, dus dat voelt best vertrouwd! En: ze hebben minder last van trots – niemand heeft een probleem met toe te geven dat ze, hoe goed ze het ook wel of niet hebben, ze zonder Gods hulp nergens zouden zijn geweest. You gotta love de Arubaantjes!

Zet je maar vast schrap voor de top 10 nadelen, binnenkort! 🙂

Advertenties

3 gedachten over “Top 10 voor- en nadelen van Aruba”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s