Zomer in Nederland

img_0015Elk jaar gaan we in de zomer naar NL, om te preken, en om oude banden te verstevigen en nieuwe te leggen. Dit jaar weer 25x preken en veel mooie ontmoetingen. Door veel te preken kunnen we de tickets betalen. En veel belangrijker: mensen dichter bij God zien komen. En dat is deze zomer weer gebeurd. Voor wie het leuk vindt, een verslag plek voor plek. (In november een kleine week terug: Vrije Evangelisatie Zwolle & Vluchtheuvel Arnhem. 

Christengemeente Hardinxveld-Giessendam

Het eerste weekend was voor een kerk waar ik nu voor de 5e keer kom, de Christengemeente in Hardinxveld onder de rook van Rotterdam (wat hoor ik die uitdrukking opvallend vaak, Rotterdam moet een flinke radius aan rook verspreiden!).

Ik sprak hier een hele zondag: ’s ochtends in de grote samenkomst, en in de middag en avond voor de liefhebbers met name gericht op de jeugd. Natuurlijk een geweldige zomerbarbecue tussendoor, plus een maaltijdje bij een leuk bevriend echtpaar.

Toen ik in 2014 voor het eerst hier kwam werd me verteld dat deze kerk niet zo reageerde op oproepen, dus dat ik daar niet ontmoedigd over moest zijn. Het tegendeel bleek gelukkig waar! De afgelopen jaren, en ook nu weer, was de respons erg bijzonder. Memorabel dit jaar waren vooral de middag en avond waarin ik de jeugd opriep tot serieus en radicaal discipelschap. Leuke band met deze kerk. Een van hen (Liza) is nu 3 maanden op Aruba gekomen om ons te helpen!

Zendingspresentatie

Voor onze sponsors, vrienden en geïnteresseerden hadden we een zendingspresentatie georganiseerd in het bedrijfspand van m’n broertje in Deventer. Veel foto’s, verhalen en een heel leuk weerzien. Na afloop m’n verjaardag gevierd en lang blijven hangen, ook met wat Arubaanse Leefies die net als wij even terug in NL waren!

Euregio Christengemeente Aalten-Bocholt 

img_0008De kerk van Wilkin van de Kamp, verantwoordelijk voor de start van Leef! Zutphen waar ze ons als voorgangers bijsleepten, en die ons nu ook zo geweldig ondersteunt in het starten van Leef! Aruba. Heerlijk om in deze tweetalige gemeente (Duits & Nederlands, want grensstreek) te zijn, voelt thuis! Hier voor het eerst onze Leef! Aruba-promovideo laten zien – nog niet af, maar wel de preview. Gepreekt over de graankorrel die pas leven gaat voortbrengen als ie lekker helemaal… kapot gaat… net als een christen! Op een later moment ook nog met vrienden voor het leven Aukje en Wilkin wezen wokken bij Wamelink Winterswijk… wat een alliteratie en wat een schatten zijn het toch!

Evangelische Zendingsgemeente Menorah, Apeldoorn

img_0005In deze kerk was ik voor het eerst. Vaak van gehoord, want dichtbij Deventer en Zutphen.  Ik ging zelfs lekker op de fiets erheen! (Nathalie kon vaak op zondag niet mee, omdat opa en oma niet op de kinderen kunnen passen tijdens de dienst).  Maar afgelopen november in een gesprekje een leuke ‘klik‘ gemaakt met een van de oudsten, waarna deze uitnodiging volgde. Wat een aanbidding, geleid door een fantastisch gezalfde broeder met overal piercings, haha! Daarna gepreekt over het wakker worden uit het fatalisme van ‘de duivel en de duisternis is zo sterk dus laten we de hoop hiervoor maar opgeven’. Een superrespons waarbij klaarblijkerlijk mensen best wat bevrijding en doorbraak ervoeren. Een bijzondere connectie met een gemeente die meteen in m’n hart is gaan zitten!

Bethel Pinksterkerk Arnhem

Bijzondere ontmoeting. Tot m’n 10e zaten we in een Bethel Pinksterkerk (Deventer), een img_3796Indische denominatie direct geïmporteerd uit Indonesië (Nederlands-Indië). Daar zaten we met opa, oma, ooms en tantes, en andere Indo’s die het niet waren maar wel zo genoemd werden! Dus een kerk wiens ‘taal’ ik nog goed begrijp. Ik was gevraagd om met wat van de jeugdleiders te praten, het was gewoon bij mensen thuis. Je kan al raden wat ermee gepaard ging, als je Indo’s bij elkaar zet wordt er …  haha, selamat makan!

We hebben gewoon gezellig maar erg diepgaand en geestelijk gepraat. Een van de aanwezigen was musicalster Miss Saigon: Linda Wagenmakers 🙂 De gesprekken waren erg bijzonder en aan het einde hadden we achtertuin vol lieve pinkster-indo’s in tranen.

Gateway Conferentie

img_0006img_3797John en Tamara Meijerink uit Almelo helpen sinds vlak na ons vertrek mee in Leef! Zutphen en Johnny en ik zijn als broers. Connectie uit de hemel! Ze organiseren ook een jaarlijkse conferentie vanuit King’s Kids (JmeO), Gateway, en daar mocht ik 2 dagen preken. Ze combineren het onderwijs met liefdes- en evangelisatieacties in de middagen. Internationaal bezocht dus preekte ik in het Engels. Genoten!

New Wine Conferentie

new-wine-conferentie-jeugd-seminarVoor het eerst gesproken op deze conferentie, georganiseerd vanuit de reformatorische kerken, om meer ruimte voor het werk van de Heilige Geest ook in deze kerken te promoten.. Bij de seminar die ik gaf “Weer naar huis, wat nu?’ had ik concurrentie van Willem Ouweneel, maar gelukkig zat de tent toch helemaal vol! Het was echt een prachtig moment waar het echt in de lucht te voelen was dat God in de harten van al die tieners aan het werk was. Ik sprak over teruggaan naar een wereld waar Satan actief bezig is om een hele generatie christelijke jongeren te hersenspoelen, en hoe je daar tegen bestand kan zijn. Na afloop was een flink aantal gewoon verbouwereerd door Gods aanwezigheid en konden gewoon nauwelijks de tent uitgaan, geweldig!

Pioniersontbijtje

img_0004We hebben een aantal andere jonge(re) voorgangers met wie we bevriend zijn, een kerk hebben geplant of bezig zijn er een te stichten, en we dachten: waarom brengen we niet iedereen die toevallig nu kan bij elkaar om elkaar te leren kennen en te bemoedigen? Van der Valk Amersfoort was het plekje waar we onder een lekker ontbijtje dit hebben gedaan. Voor herhaling vatbaar! Check hun kerken en projecten hier, hier en hier.

Leef! Zutphen

leef-zutphen-preek-2016-zaalNatuurlijk liepen we ook veel rond in Zutphen (we verbleven in Deventer, woningruil met een voorgangersechtpaar!), waar we nog veel lieve vrienden / gemeenteleiden hebben waarvan een groot deel als echte familie blijft voelen voor altijd, kan niet anders als je samen zoveel met elkaar, het leven en God meemaakt! Nu voor alweer 3e keer op zondag terug in ons Leef! Zutphen en wat was het weer een feest. Onze opvolger Peter Sleebos ontving ons eervol en we hebben genoten van al die mensen waarvan we veel toch als geestelijke kinderen blijven beschouwen. Veel tranen en lange omhelzingen en uitwisselen van allemaal verhalen die je online toch niet zo uitgebreid kan delen met elkaar. Leef! Zutphen we houden van jullie!

Christengemeinde Nordhorn

img_0002Eddie Bakker ken ik al heel lang. In 1988 (toen was ik 10) zette hij ons Sallandse zwaar ontkerkelijkte dorp Olst op de kop als de Zuid-Afrikaan die per ongeluk werd uitgenodigd door de Gereformeerde Kerk voor bijbelstudies, waardoor de halve kerk (en kerkenraad) tot levend geloof kwam en zich liet dopen. Ook op De Betteld was hij in het begin m’n enige bondgenoot die ook bad voor een doorbraak voor het werk van de Heilige Geest daar, iets wat toen nog zeer gevoelig lag!

img_0033Hij voelde vorig jaar dat hij ons moest opzoeken op Aruba, en toen hij daarvoor in gebed was, kwam hij ineens 2 lanceringsteamleden van Leef! Aruba tegen … bij een ski-bijbelstudie in Duitsland! Bevestiging! Dus was hij in februari bij ons, hij preekte in onze 2e zondagdienst ooit. Dus natuurlijk kwam ik ook bij hen in de kerk preken!

Eddie is net over de grens met Duitsland, in Nordhorn (Nedersaksen) een gemeente begonnen samen met zijn lieve vrouw (Indo!) Thea. Gemeente is mooi gegroeid, 2 diensten op zondag, en inmiddels meerdere dochtergemeentes in de omgeving gestart. Eddie is erg enthousiast over de apostolische beweging New Covenant Ministries en probeert ons mee te slepen (haha, grapje Eddie). Heerlijk om van dit stel te leren, ze hebben echt iets goed begrepen van de rol van de kerk en kerkplanting in het volbrengen van de Grote Opdracht. Dus we houden graag goed contact. De zondag zelf was prachtig, erg zegenrijk beide kanten op, en de BAIE lekkere rijsttafel na afloop was helemaal geen straf. Een God-gegeven contact!

 Vakantiepark De Betteld

betteld zaal.jpg13 jaar geleden kwam ik hier werken en heb er zoveel aan te danken. We hebben deze plek zo ongelogelijk veel mogen zien veranderen, en echt ten goede. Gerhard en Jannita Hobelman, de directeur-eigenaren, goede vrienden én leden van onze TFC, waren in mei al op bezoek geweest op Aruba (en vielen met hun neus in de boter van een doopdienst in de blauwe zee).

IMG_0003.JPGIk heb gesproken over de “Vreze des Heren” (Ontzag voor de Heer), een onderwerp waar ik sterk in geloof maar toch ook wel moeite mee had om als opdracht van boven te aanvaarden, omdat ik weet en voel hoeveel dit tegenwoordig in bepaalde kringen wordt gekoppeld aan wetticisme in een tijd waarin God en geloof vooral niks van ‘moeten’ en veel vrijheid blijheid moet bevatten. Zoals Paulus in Korinte was het toch met licht ‘vreze en beven’ dat ik eraan begon, maar heb de Heer beloofd alleen te spreken wat Hij op de agenda heeft staan dus iets anders was geen optie.

De week was echt transformerend voor veel mensen. De respons was enorm sterk en de boodschap raakte mensen diep. En aan het einde voelt alsof je er een paar honderd vrienden voor het leven bij hebt. Het is geweldig als je de studie afsluit (omdat mensen hun kinderen moeten ophalen) en mensen vragen of je kan doorgaan. Wat een honger naar Gods Woord op deze plek! Ook bij de jongeren (o.l.v. het Royal Mission-team, wat een helden) heerlijke tijden gehad waar de Heilige Geest echt op de groep viel voor m’n gevoel. Hier doen we het voor!

Bruiloft Bert & Elianne

khnk0416

Dit stel had speciaal hun bruiloft vervroegd zodat ik kon preken en ze kon inzegenen. Dikke eer! Elianne is een soort van zusje van me, ben vriend van de familie en ze zat vroeger ook in Leef! Zutphen. Dus even snel heen en weer gereden tussen Zelhem en Rotterdam voor een mooie bruiloft.

The River, Amsterdam

river-ben-jackyEen vrijgevige, multiculturele kerk onder leiding van Benjamin & Jacky Kroeske, een Nederlander en Amerikaanse (Latina! dus herkenning!), die elkaar hebben leren kennen op de bijbelschool van Rodney Howard-Browne in de VS. Elk jaar als ik er kom gaan ze vooruit (ook een nieuw gestichte gemeente met allemaal voor ons herkenbare geloofsstappen en wonderen waar je mond van open valt!). Nu voor het eerst in hun nieuwe gebouw midden in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg, waar ze de week na m’n komst in het park een geweldige evangelisatieactie hebben gedaan (en ze staan al elke zaterdag op De Dam te evangeliseren!)

Ze aanbidden met YouTube, lekker pragmatisch en het werkt prima! Heerlijk genoten van het contact, het Woord werd goed ontvangen en een aantal profetische woorden die ik doorgaf na afloop toen mensen naar voren kwamen bleek enorm raak – altijd weer een wonder dat God dat doet, want ik ken mezelf en weet hoe geestelijk hardhorend ik kan zijn! En ook hier na afloop geweldig verzorgd met soep en broodjes met chips erin, rare jongens die gringo’s 🙂

LifeHouse Rotterdam

chris-lifehouse-2016-mic-zingOok hier ben ik als spreker inmiddels vaste klant. Hele leuke warme kerk, veel Indo’s en d voorganger is een Tan (geen familie). Ze maken elke keer mooie foto’s en ook dit jaar weer! Een aantal ex-Leefies die tijdelijk op Aruba woonden, wonen nu in de regio Rotterdam en kwamen me opzoeken.  Een reünietje dus. Lekkere soto ajam met hen en  de band gegeten na afloop.  img_4029

En verder:

familie-verjaardag-sora-ale

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s