Verslag preekzomer 2018

Want omdat, in de wijsheid van God, de wereld door haar wijsheid God niet heeft leren kennen, heeft het God behaagd door de dwaasheid van de prediking te redden hen die geloven (1 Korinte 1:21).

IMG_8287
Met het gezin het land doorcrossen op zondag

Om rond te reizen en op allerlei plekken te preken is een enorm voorrecht. Ik bedoel, we kunnen veel organiseren, bouwen en trainen, maar dat is vaak maar het geraamte, een structuur die nodig is, maar nergens op slaat zonder geestelijke inhoud. Veel van de inhoud van wat God wil doen gebeurt vaak door prediking van het Woord, in de kracht van de Heilige Geest.

Sinds terugkomst in Nederland alweer veel dingen mogen meemaken. Gemeentes waar we al een mooie band mee hebben en al jaren komen, zoals de Filadelfiagemeente en De Banier in Deventer, kerken in Hardinxveld-Giessendam en Nijverdal, een Vlaamse gemeente (Zottegem, tussen Gent en Brussel). Terug geweest in de Evangeliegemeente Ermelo. Overal een hele gezegende tijd gehad.

Onverschillige tieners door de Heilige Geest gearresteerd!

Een bijzonder moment was in Hotel Belmont (Ede), waar het Leger des Heils haar jaarlijkse muziekkamp had voor jongeren. Op uitnodiging van goede vrienden met wie ik 19 jaar geleden door het hele land heb geëvangeliseerd voor het Leger des Heils, kwam ik spreken over de passie van Paulus. Wat schrok ik ervan dat ze – met een geweldige band – helemaal geen interesse toonden in aanbidding, maar alleen met elkaar bleven kletsen en op hun telefoons bleven kijken! Ze hadden van tevoren deze avond, tussen muziekrepetities door, al als “DE JANKAVOND” bestempeld, om zich er tegen te harnassen: “Ze willen dat we dan door God aangeraakt gaan worden maar dat gaan we lekker niet laten gebeuren”…!

Maar toch… binnen een minuut waren ze allemaal muisstil geworden en hun telefoons en gesprekken werden plotseling totaal verwaarloosd, haha. Heel bijzonder was dat hier, terwijl ik daar niet toe had opgeroepen, jongeren uit zichzelf naar voren kwamen, knielden en hun zonden gingen belijden. Zonder overdrijven waren er meer mensen wel dan niet aan het ‘janken’, en niet uit emotie alleen, maar door echte, diepe overtuiging van de Geest dat ze Jezus écht de Heer en Eigenaar van hun leven moesten gaan maken. Sommigen konden na afloop nauwelijks spreken om uit te leggen wat God had gedaan in hun hart. Een jonge vrouw zette een streep door haar suïcidale plannen. Heftig en prachtig.

De slang krijgt ervan langs in Brabant

IMG_3706
Veghel

Op een andere avond voor tieners in Veghel (midden in katholiek Brabant) gaf een mooi aantal tieners hun leven aan Jezus! Een 16-jarig meisje uit een onkerkelijk gezin uit het dorp zelf – waar geen Geestvervulde levende gemeente meer is, door conflicten is de kerk die er was helaas gestopt – zei met een bloedserieus: “Vanavond ben ik voor het eerst echt gaan geloven. En ik heb besloten dat ik vanaf nu altijd naar een kerk zal gaan!” In de boodschap had ik het over hoe de slang Adam en Eva nepnieuws over God verkondigde, hoe hij dat in onze tijd nog steeds doet… de zaal was voor een kinderkamp als jungle versierd, en midden in de zaal zag ik toen ineens een grote speelgoedslang in een liaan hangen. Natuurlijk perfect om te gebruiken als zondebok de hele preek. En tieners zijn natuurlijk zo dat ze na afloop op stoelen en elkaars rug gaan klimmen en die slang profetisch door de hele zaal gaan gooien en platstampen!

Opwekkingsgeloof & genezing in Alkmaar

In Citylight Alkmaar is een vrouw genezen aan haar knie. Ik wacht nog op de doktersverklaring maar durf voorzichtig haar getuigenis wel te herhalen, dat tijdens de algemene tijd van voorbede na de preek haar versleten knie met een klap werd ‘recht gezet’ en de pijn die ze tot dan voortdurend had, meteen verdween en sindsdien – nu dagen later nog steeds – weg bleef. Ik wacht af op de bevestiging of ze inderdaad geen prothese meer nodig gaat hebben!

En minstens zo belangrijk: de gemeente in Alkmaar heeft de uitdaging om geloof te houden in opwekking helemaal aangenomen. Wat hebben ze de longen uit hun lijf gebeden, wat een prachtig elektrisch geladen moment, met – zoals God belooft – uitwerking in de hemel!

Gezegende autopech in Hardinxveld

In Hardinxveld-Giessendam sloeg de auto die we hadden geleend van m’n broertje, precies af bij aankomst bij de kerk. Hij reed nog precies uit tot de parkeerplaats! De koppeling lag er helemaal uit. Letterlijk 5 seconden na het opendoen van de auto terwijl ik trapte op de koppeling, parkeert er een andere auto naast, stapt er een man uit die meteen ziet wat het probleem is, en zegt dat hij zelfs expert is in dat probleem. Het blijkt dat hij al maanden niet meer naar de kerk is gegaan. Maar die ochtend zag hij dat ik kwam spreken, en besloot toch te gaan. Bij aankomst zag hij dus meteen wat er mis was, bood aan de sleutels over te nemen en indien nodig de Wegenwacht te bellen en ontvangen, zodat de preek gewoon door kon gaan. Tijdens de aanbidding kon de Wegenwacht het gedeeltelijk oplossen, en deze broeder kon Gods boodschap nog precies halen waar God hem voor uit z’n bed gehaald had. Na afloop leerde hij me – als de tijdelijke oplossing uit zou werken – hoe je zonder koppeling kan rijden. En dit bleek nodig vanaf Utrecht! Gelukkig geen grote schade voor m’n broertje. Maar wel een krachtige bevestiging dat God ook in zulke dingen goed voor ons zorgt… autopech kan niet op een gelukkigere manier geregeld worden. Wat is onze God geweldig!

De Betteld

38404627_2057439800953659_1594370492536455168_o38411941_10214653419962736_456036432033611776_o

38190957_10214652949510975_926342510656094208_n

De Betteld was 2 weken dit jaar. Een week als jeugdspreker en een week voor de volwassenen. Authentieke, diepe bekeringen gezien. Het praatje over seks bij de tieners was geestelijke strijd in z’n zuiverste vorm – en ik denk dat Jezus de slag gewonnen heeft 42730890_321640368416172_376269891390406656_nin de hoofden en harten van de meesten! Ze hebben duidelijke keuzes gemaakt om seks alleen binnen het huwelijk te beleven, en geen romantische relaties aan te gaan met ongelovigen. Een jeugdleider deelde geweldig over hoe hij in genade én waarheid is omgegaan met mensen die homoseksuele relaties aangingen in z’n naaste omgeving. Dit bracht wat heftige discussies los de volgende dagen, maar ook/juist hierin heeft God denk ik de eer gekregen!

42658426_236280090378293_601742922672504832_nBij de volwassenen gesproken over de eerste liefde weer terugkrijgen, over de emoties van God, over waarom God haat juist omdat Hij liefheeft. De nazorg (geleid door onze voormalige gemeenteleden Wim & Eva van Slooten) heeft een zeer drukke week gehad door wat God allemaal naar boven gebracht. Het Woord raakte mensen heel diep, zo dankbaar om dat te mogen zien.

Profetisch naar Afrika de zending in gestuurd

Op een van de avonden was er een man die een autogarage heeft gehad. Hij was met de 4e Musketier in Oeganda geweest, en voelde dat de Heilige Geest hem zei met z’n gezin hier naartoe te verhuizen, om daar op praktische manier zendelingen tot steun te zijn. Maar hij durfde niet, was bang de stap te zetten en z’n hele gezin in een groot avontuur te storten. Na de preek gaf ik een aantal profetische indrukken door en één daarvan (waar ik een tijdje over twijfelde, omdat ik dacht dat ik zelf die associatie had gemaakt door een organisatie die ik eerder had gezien) was: dat er iemand was tegen wie God al gesproken had om naar Afrika te gaan, om daar praktisch zendelingen en kerken tot steun te zijn, iemand die heel handig was, vooral op het gebied van auto’s! Deze man in tranen en volgend jaar zomer gaan ze met het hele gezin het terrein verkennen. Wauw.

IMG_1059
De VEZ in Zwolle

Voor het eerst op een zondag in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ). De kerk waar Olaf ten Napel, m’n vriend der vrienden, m’n maatje vanaf dat we 18 en 15 waren (raad zelf maar wie er 3 jaar ouder is) en samen Jezus vonden en op wilde, radicale, dwaze manieren gingen navolgen, één van de 5 (!) voorgangers is. Wat wil je ook met 5000 man. IMG_8297Ooit was ik de voorganger van de grote gemeente (Zutphen, 200) en gaf ik hem tips met z’n kleine pasgestarte kerk (Apeldoorn, 30). Nu piep ik wel anders haha. Wat doet mijn amigo een geweldig werk daar! Heel mooi om hier te zijn. Met zo’n grote kerk moet je natuurlijk meerdere diensten hebben en strak op de tijd letten. Dus ik had 30 minuten en moest in de volgende dienst de preek exact herhalen. Best leuk om een keer mee te maken zo, met een regisseur en alles. Binnenkort moet het binnen 14 minuten op TV bij Hour of Power, dus vast oefenen! Maar een superzondag gehad, de 2e x ging voor m’n gevoel wel een stuk beter (en ik had 3 minuten over) maar op beide waren de reacties bijzonder. Ga er nu vaker heen en heb al een jeugdavond vorige week gehad – over de gaven van de Heilige Geest onderwijs gegeven en wat balans aangebracht en angsten weggenomen.

Zutphense New Ager ervaart de kracht van God

In de Evangelische Gemeente Zutphen was iemand uit de New Age-achtige kringen (daar heb je er veel van in Zutphen!) die voor het eerst in de kerk kwam. Ze was zo door God geraakt, dat ze bijna niet meer kon bewegen en praten. Haha geweldig!

Over Zutphen gesproken: samen met LEEF! Zutphen organiseren we een zendingsavond, woensdag 17 oktober, in het Stedelijk Lyceum waar de gemeente op zondag altijd samenkomt. 19:30, Isendoornstraat 3 in Zutphen. Hier gaan we alle verhalen en foto’s vertellen & laten zien van onze 4 jaar Aruba. Welkom!

(tekst gaat nog verder hieronder)181017 zendingsavond Zutphen

IMG_2072
Na dienst reünie oude jeugdgroep Filadelfia Deventer

Andere plekken waar ik gepreekt heb: Scherpenzeel, Heerenveen, Epe, een mannenweekend op De Betteld (met vissers aan het meer!), een dag voor kerkplanters van de VPE, en Wijk bij Duurstede – waar een echtpaar dat ooit nog door ons als jeugdleiders is getraind PLUS door een onbewuste profetische actie als stelletje bij elkaar gekomen is, nu de oudsten zijn.

Komende maanden gaat het preken gewoon door, we voelen ook dat dat echt Gods opdracht is voor de komende periode. Het wordt vanaf nu dus ook een preekherfst, preekwinter en preeklente… Daarnaast gaan we nu dus ook veel activiteiten zelf ontplooiien maar daarvoor een aparte post!

IMG_3685
Christengemeente de Hoeksteen Zottegem (Vlaanderen). Flinke groei in deze kleine gemeente, en dat is heel wat in België! Bid voor onze Vlaamse broers en zussen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s