Let op wat en hoe je hoort

“Let op wat u hoort. Met de maat waarmee u meet, zal er bij u gemeten worden. En aan u die hoort, zal er meer bij gegeven worden. Want wie heeft, aan hem zal gegeven worden. En wie niet heeft, van hem zal afgenomen worden” (Markus 4:24-25).

Dus ten eerste waken over de kwaliteit van de woorden en preken waar we naar luisteren (of lezen). En dan ook letten op met welke aandacht en houding we daarnaar luisteren. We kennen Jezus’ uitspraak van ‘met de maat waarmee je meet, zal er bij jou gemeten worden’ in de context van anderen veroordelen. Maar hier bedoelt hij het anders: de mate van aandacht, studie, overdenking – hoe serieus je iets neemt, is de mate van zegen, wijsheid, kwaliteit van (eeuwig) leven die je ervoor terugkrijgt.

Jezus zegt hier goed op te letten waar we naar luisteren. En in Lukas 8:18 zegt Hij het ook zo: “Let goed op hóe je luistert”. Goed opletten wat voor woorden, onderwijs we horen, en hóe we ernaar luisteren dus. Niet achteloos maar wat uitkiezen of over ons heen laten komen, maar goed opletten. “Wie zijn weg in het oog houdt, beschermt zijn leven” (Spreuken 16:17).

En als laatste iets wat op het 1e gezicht onrechtvaardig lijkt: iemand die iets heeft, krijgt meer, en wie niets heeft, nog minder. Nu is Jezus best heel erg pro-armen en anti-hebzucht, dus daar heeft Hij het niet over. Hij bedoelt: iemand die nu geen echte interesse heeft in wat God te zeggen heeft, zal met niks overblijven. Maar wie nu kiest voor een goede houding tegenover wat God zegt, zal meer gegeven worden. Vlak hiervoor sprak Jezus de gelijkenis van de zaaier. Maar de uitleg gaf Hij pas toen een klein deel van de toehoorders Hem erop doorvroegen, en Hij zei dat wie achteloos dingen aanhoorde, er uiteindelijk niet genoeg van zou begrijpen om geloof te krijgen, zich te bekeren, en vergeven te worden.

Let op wat je hoort, let op hoe je hoort.

“Verlang vurig, als pasgeboren kinderen, naar de zuivere melk van het Woord, opdat je daardoor mag opgroeien” (1 Petrus 2:2).

“Roep om het verstand, laat je stem klinken om inzicht. Als je het zoekt als zilver, het naspeurt als verborgen schatten, dán zul je het ontzag voor de Heer begrijpen, en de kennis van God vinden” (Spreuken 2:3-5).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s