DE VRIJHEID VAN DE EEN, OF DE GEZONDHEID VAN DE ANDER?

Minister-president Mark Rutte beschreef in zijn laatste persconferentie zijn duivelse dilemma als volgt: ‘De vrijheid van de één mag niet gaan ten koste van de gezondheid van de ander’. Hoe graag we ook iedereen willen laten genieten van de lentezon en van het leven leven zoals we dat gewend zijn, dit zou betekenen dat er mensen sterven die niet hoeven te sterven. En ook al loop je qua leeftijd of fitheid zelf niet zo’n risico, je houdt de ander in gedachten. Als we even vergeten hoe heftig mensen lijden op de IC, hoeveel mensen er sterven, hoeveel families rouwen, en ons gaan richten op wat we allemaal moeten missen, verlies je de motivatie. Dan denk je aan wat een rotzomer het waarschijnlijk zal gaan worden. Geen vakantie. Geen terrasjes. Geen verjaardagsfeestjes. Je baan kwijt. Je opa en oma in het verpleeghuis niet meer zien. Geen spectaculaire promotie van Go Ahead Eagles! De economie die zo geweldig draaide helemaal kapot. Maar als we even weer ‘Frontberichten’ zien over hoe het er in de IC’s of verpleeghuizen aan toegaat, of als het ineens heel dichtbij komt bij iemand die je goed kent, weten we weer waarom we het doen.

Los van de discussie of het medicijn erger is dan de kwaal (wij hier zien die 50-, 60- of 70-min-maatschappij die de laatste dagen wordt geopperd wel zitten!), is dit een knetteractuele gelijkenis van hoe dingen werken in het leven, én in geestelijke dingen.

Misschien ben je zelf niet arm, maar als je tot je laat doordringen aan hoe armen wereldwijd kunnen lijden, wordt een kind via Compassion, Pan de Vida of Abba Child Care sponsoren geen groot offer meer. Jij wat minder financiële vrijheid, zij wat meer gezondheid! “God geeft ons alle dingen in rijke mate om ervan te genieten EN om goed te doen, rijk te zijn in goede werken, vrijgevig te zijn en bereid om samen te delen” (1 Timoteüs 6:17-18).

Misschien ben je zelf niet eenzaam – en grijp je zelfs elk excuus aan om je drukke huis vol kinderen even te ontvluchten, hahaha, helemaal niet herkenbaar of zo – maar ken je mensen die dat wel zijn. Niet alleen iemand waar je zelf wat van ‘terugkrijgt’ sociaal of emotioneel, maar iemand die je niet kan (of wil) bedanken voor je belletje, berichtje, kaartje.

35% van de mensen ervaren meer stress door de coronacrisis. Misschien verveel jij je wel suf. Help iemand! Hoe kan je iemand (online of op anderhalve meter) ontlasten, werk van ze overnemen? Ouderen, maar ook werkenden ouders met kinderen. Jij wat minder vrijheid, zij wat meer gezondheid!

We zien dit terug in Numeri 32:1-6: een aantal van de Israëlitische stammen hadden hun huisje, boompje en beestje al voor elkaar. De rest moest nog een dikke oorlog aangaan om hun plek te veroveren in de wereld. Mozes waarschuwde dat als ze zelf op hun Gad zouden zitten (geniale grap als je weet dat één van de stammen ‘Gad’ heette!) terwijl de rest aan het vechten was, hij er persoonlijk voor zou zorgen dat ze hun eigen land weer moesten opgeven! (Langere blog daarover hier: https://christiantan.wordpress.com/…/ga-niet-op-je-gad-zit…/)

Maar als je het door gaat trekken naar de geestelijke realiteit, wordt het nog een stuk indringender. De Bijbel zegt dat de aarde kapot is door de zonde van de mensen. Virussen zijn nooit de bedoeling geweest – vooral niet als je ziet dat God waarschuwt beter geen vleermuizen te eten! Waar dit soort dingen gebeuren, wijzen ze naar een diepere gebrokenheid die geen tijdelijke, maar eeuwige consequenties heeft. De gebrokenheid in ons. Ons meer vertrouwen op onszelf of vervangingsgoden in plaats van de Vader van al het leven. Waardoor dingen die mooi bedoeld zijn, ziek worden en dood verspreiden. Jezus huilt mee met elke persoon die Hij ziet lijden. Maar Hij gebruikt tegelijkertijd rampen ook als waarschuwingen, als momenten om je wakker te laten schudden: Die achttien mensen die stierven doordat de Siloamtoren op hen viel – denken jullie dat zij schuldiger waren dan alle andere mensen die in Jeruzalem wonen? Zeker niet, zeg Ik jullie – maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal net zo sterven als zij’ (Lucas 13:2-3).

Ziekte verwijst dus naar zonde. En de ziekte van zonde heeft geen 3%, maar 100% mortaliteit. Bij sommigen zijn er duidelijke symptomen. Maar anderen zijn nu nog asymptomatisch, terwijl we het al wel in ons meedragen en anderen besmetten.

Zouden wij, die dit weten, dan geen offers brengen voor hun gezondheid? Niet hun tijdelijke – want over honderd jaar zien we er allemaal uit als de opdruk van een piratenvlag – maar hun eeuwige?

Jezus deed dat wel. Hij wist dat Hij het offer moest brengen van het verlaten van de veilige, warme hemel, de aanwezigheid van de Vader, en Zijn voeten smerig moest maken om ons te redden. Hij wist dat Hij de confrontatie aan moest gaan met rare zondaars met ingewikkelde demonen en problemen, hardleerse discipelen die na honderden wonderen nog steeds onderling bleven bekvechten en Hem verraden, en rechtlijnige religieuzen die hoogmoedig tegen Hem in zouden gaan – om uiteindelijk het enige onschuldige Bloed uit de geschiedenis aan te bieden, als afbetaling voor het onze. Hij wist dat als een graanoffer niet in de aarde valt en sterft, hij alleen blijft – gewoon één graankorrel – maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht (Johannes 12:24). Sterven brengt leven!

En dan zegt Jezus: nu jullie.

Als wij anderhalve meter afstand houden van zonde, valse leringen, ontmoediging en dingen die ons afleiden, blijven we zelf gezond – zodat we anderen kunnen helpen als Gods zorgpersoneel die mensen het evangelie uitdelen en voorleven. Wat minder vrijheid voor meer gezondheid.

Als we omwille van Jezus’ Naam komen in plekken in ons leven waar we meer stress, gebrek, eenzaamheid ervaren dan anders het geval zou zijn geweest, redden we levens.

Als we voor Hem en anderen zelfs onze gezondheid op het spel zetten, of andere vrijheden opgeven: minder voetbal, mode, alcohol, ontspanning, voor wat meer discipline, misschien soberheid en naastenliefde en vergeving waar het pijn doet… redden we levens.

Op grote momenten en kruispunten van levensbeslissingen.
Maar ook elke dag in kleine dingen.

De discipline van bijbel blijven lezen en blijven bidden.

De discipline van kerk-zijn en in gemeenschap met anderen leven. En te volharden in die gemeenschap (Hand. 2:42) als de anderen lastiger zijn dan ze leken (of net zo lastig als ze van het begin af al leken, haha).

De discipline van preken luisteren en boeken lezen. Soms zelfs lange preken en boeken (of posts zoals deze, haha!) die over de grenzen van onze aandachtsspanne uitgaan. Jezelf dwingen aandacht te geven, het nog een keer te horen of lezen, te overdenken.

De discipline van luisteren naar de stem van de Geest, en te bidden voor een zieke of een profetisch woord te delen terwijl je dat über-eng vindt.

De discipline van je kinderen opvoeden en conflicten goed op te lossen in plaats van de makkelijke weg.

De discipline van vergeven, je recht niet halen, vrijgevig te zijn, gastvrij op anderhalve meter, anderen de eer te laten krijgen die jij eigenlijk verdient.

De discipline van je mond opentrekken, een gesprek te beginnen over geloof, Jezus, de eeuwigheid, ondanks de kans op afwijzing of dat beroemde ongemakkelijke moment.

De discipline van kerken leiden, nieuwe kerken stichten, zendingsbewegingen, armoedebestrijding of gebedswerk opbouwen.

En de discipline van ‘HOUD VOL’ in dit soort dingen – langer dan je had gehoopt of gepland….

Jezus belooft een dikke beloning voor iedereen die zo offert. In dit leven krijgen we (uiteindelijk!) mensen en dingen terug die we eerder hebben opgegeven, zij het mét vervolgingen, mot en roest – als voorproefje op een eeuwige, volmaakte beloning (Marcus 10:29-30).

Met 75 jaar bevrijding vangen we tussen al het coronageweld misschien ook nog wat heldenverhalen op van verzetsmensen of zij die Joden hielpen onderduiken. Die Amerikaanse twintigers hadden ook ‘recht op een zorgeloze jeugd’ … maar ze dachten aan ons, aan de mensen die stierven in de kampen. We klappen terecht voor de helden in de zorg. Maar tegelijkertijd hebben wij de kans om net zo’n held te zijn. We overwinnen de duivel doordat we ons leven niet liefhebben tot in de dood (Openbaring 12:11). Niet door onszelf en anderen op te blazen met een bomgordel, maar door Jezus te volgen en onze vrijheid op te geven voor andermans gezondheid. Voor eeuwig en eeuwig. In elke generatie is er kans op heldendom. Met een eeuwig applaus, lintjesregen, straaljagers, doe maar gek.

Ja, misschien hebben we recht op ontspanning, gezondheid, een leuke relatie, financiële stabiliteit. Maar waar ik denk dat ik recht op heb, mijn vrijheid, mag niet gaan ten koste van andermans gezondheid.

Als we focussen op wat het allemaal kost, raken we gedemotiveerd, gaan we protesteren en de regels aan onze laars lappen.

Maar als we focussen op de mensen voor wie we het doen, en op de Vader die zo van ze houdt en ze wakker wil schudden zodat ze het terechte oordeel kunnen ontlopen zolang het nog kan… dan weet je weer waarom. Dan ben je weer wakker en is wat minder vrijheid niet erg.

“Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil behouden, die zal het verliezen, maar wie zijn leven verliezen zal omwille van Mij, die zal het behouden” (Lucas 9:23-24). Volgelingen van Jezus zijn niet van zichzelf, maar gekocht en betaald (1 Kor. 6:19) en staan volledig tot Zijn beschikking.

En als we de vergelijking nog wat verder oprekken, zou je kunnen zeggen dat we zelfs het vaccin al hebben ontvangen – het bloed van Jezus. En we de plicht hebben dit zo snel mogelijk zo veel mogelijk te ‘produceren’ en uit te delen… aan ieder die wil geloven dat het zondevirus geen hoax is maar realiteit.

Hoe dan ook… laten we sterven als Jezus, zodat wij – en vele anderen – zullen leven als Jezus. De beste keuze in dit letterlijke duivelse dilemma…

Hier is mijn vrijheid… op ieders gezondheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s