Aruba

Aruba is een eiland in Caraïbisch Nederland. Er wonen officieel 110.000 mensen. In Nederland vooral bekend als vakantiebestemming, vaste stop bij koninklijke bezoeken en een aantal Peter R. de Vries-uitzendingen. Eén van de 6 Nederlandse overzeese gebieden, en één van de 3 ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao).

88e77bdf-ce33-470e-bc5b-da03da90a65aHoewel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, is het een onafhankelijk land binnen dat koninkrijk. Sinds 1986 (dus eerder dan andere eilanden) geniet Aruba een “status aparte”. Het kent een eigen vlag, volkslied, premier en parlement.

De officiële talen op Aruba zijn het Nederlands en het Papiaments (een mengtaal ontstaan vanuit het Spaans). Ook Engels en Spaans wordt door vrijwel iedereen begrepen en gesproken. De overheid en het onderwijs zijn grotendeels Nederlandstalig. Iedereen die onderwijs heeft gehad op het eiland kan Nederlands verstaan en spreken, ook al spreekt de overgrote meerderheid thuis Papiaments. Scholieren studeren voor het hoger onderwijs vaak verder in Nederland, waarna sommigen hier blijven wonen en anderen terugkeren.

80% van de inwoners zijn autochtone Arubanen (met zowel Indiaans als Europees bloed), zo’n 10% is van Latijns-Amerikaanse afkomst en Europese Nederlanders zijn zo’n 5%.

Feitenfreaks: Wikipedia vertelt je nog meer.

Religie op Aruba

Lees hier: Waarom nieuwe kerken planten? en hier hoe God ons geroepen heeft van Zutphen naar Aruba.

Kapel Aruba

De Spanjaarden waren de eersten die Aruba ‘ontdekten’. Ze brachten de oorspronkelijke indiaanse bewoners over naar Cuba, en vervingen ze door andere indianen van het vasteland van Zuid-Amerika. Door Spaanse invloed waren de bewoners snel allemaal rooms-katholiek.

De Nederlanders die later de boel overnamen waren protestants. ArubaDit had echter weinig effect op de Arubanen, die vrijwel allemaal katholiek bleven.

Door de instroom van migranten na de opkomst van de olie-industrie en het toerisme, kwam ook een diversiteit aan verschillende kerkgenootschappen, en kleine aantallen joden, moslims, jehovah’s getuigen en mormonen.

Volgens Operation World (en de locale voorgangers die we kennen) kan 7,6% van de bevolking, ca. 8000 mensen, evangelisch genoemd worden. Ook buiten de evangelische kerken zijn oprechte gelovigen te vinden die gered zijn – maar de praktijk én de Bijbel leren ook, in Nederland, Aruba en wereldwijd, dat geloof in naam zonder de vruchten van een bekeerd hart, iemand niet kan behouden (Jak. 2:14-26, Luc. 3:8-9, Matt. 7:21-23).

Sinds een aantal jaar komen de voorgangers van de verschillende Gilbert-Martes pinkster- en evangelische gemeenten geregeld bij elkaar voor ontmoeting, relatie en gezamenlijk gebed, onder leiding van pastor Gilbert Martes van de Emmanuelkerk. De grootste pinkstergemeente (Assemblies of God) Roberto Nuris Graciaop het eiland is de Spaanstalige kerk Odres Nuevos (Nieuwe Wijnzakken) van pastor Roberto Gracia.

 

 

Sociale situatie

Aruba kent een relatief hoog welvaartsniveau, door de ontwikkeling van de olie-industrie en het toerisme. In vroeger tijden hebben ook de goudmijn en de aloë verateelt (80% van de wereldwijde toevoer daarvan kwam op een gegeven moment van Aruba) aan de economische voorspoed bijgedragen. De politieke situatie is behoorlijk stabiel te noemen.

Qua criminaliteit is Aruba ook relatief veilig, en de jeugddelinquentie ligt zelfs lager dan in Nederland.

Het gezondheidszorg is goed, er is universeel toegang tot veilig drinkwater, en de postnatale sterfte is de laatste jaren sterk teruggedrongen (alhoewel nog wel 3x zo hoog als Nederland).

Een uitdaging blijft nog wel het probleem van overgewicht: er wordt te weinig bewogen, en  doordat veel groente en fruit geïmporteerd moet worden, zijn de prijzen hoog en is de verleiding om goedkopere calorierijke voedingsmiddelen te eten groot. 35% van de kinderen en jongeren heeft overgewicht (UNICEF).

Tienerzwangerschappen zijn veel voorkomend: 1 op de 10 moeders is onder de 18 jaar.

De onderwijsstructuur is Nederlands: dit heeft als voordeel dat jongeren kunnen doorstuderen in Nederland, maar als nadeel dat ze onderwijs krijgen in een taal die anders is dan hun thuistaal (68% spreekt thuis Papiaments). Een hoog percentage maakt dan ook hun school niet af. Ook laten ouders, volgens wederom Unicef, de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun kinderen volledig over aan de leraren, waardoor na schooltijd verwaarlozing en mishandeling kan optreden. Ouders hebben vaak lange werkdagen; huiselijk geweld is ook op Aruba een probleem.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: