Waarom nieuwe kerken planten?

Waarom moeten er nieuwe kerken geplant worden? En vooral in een plaats waar er al kerken zijn? Goed dat je het vraagt!

Jezus geeft ons christenen de Opdracht mee om alle volken tot Zijn volgelingen te maken. Wanneer is die missie geslaagd? Zijn wil is, dat niemand verloren gaat, maar iedereen tot erkenning van de waarheid komt. Het getal waar we naar moeten kijken is niet het aantal mensen dat al deel is van een levende gemeente, maar het aantal mensen dat er nog GEEN deel van is. In het geval van onze vorige ‘opdracht’ Zutphen zijn Aruba-kaartdat er grofweg 47.000 van de 48.000, en hebben we mogen zien hoe God daar een behoorlijk aantal van dat getal heeft afgehaald. In het geval Aruba zijn dat er 102.000 van de 110.000. Elk nummer vertegenwoordigt een kostbare eeuwige ziel waar Jezus voor gestorven is, maar die nu waarschijnlijk op weg is naar een eeuwigheid zonder Hem.

Met deze realiteit is het ondenkbaar te zeggen dat er al genoeg gedaan wordt, er genoeg evangelisatie is, genoeg celgroepen zijn, genoeg leiders en arbeiders in de oogst zijn, en genoeg kerken. Natuurlijk hebben de totaal onbereikte volken speciale aandacht nodig! Maar God de Grote Generaal heeft het overzicht en stuurt Zijn soldaten naar de strategisch slimste plaatsen.

In zowel Zutphen als Aruba zijn er, naast de gemeenten die we mochten / mogen gaan bouwen, ook ándere bijbelse kerken, waar we herkennen dat God Zijn werk doet. Geen enkele kerk is de exclusieve ware kerk, en we zijn geroepen alles er aan te doen om in eenheid te wandelen en samen op te trekken!

aanbidding
Maar om een hele stad en regio te bereiken, zijn er verschillende kerken nodig. Grote en kleine kerken. Formele en informele. Traditionele en moderne. Oude en nieuwe. Hippe en degelijke. Spaanstalige, Papiamentstalige, Engelstalige, Nederlandstalige. Kerken waar je plat proat of waar je alles tweetalig doet. Allemaal veelkleurige uitdrukkingen van diezelfde God. Rick Warren zegt:

“Om allerlei soorten mensen te bereiken, heb je allerlei soorten kerken nodig”

En hij voegt ook de daad bij het Woord, want in de tijd dat zijn eigen kerk van 0 naar 10.000 groeide, plantte hij tegelijkertijd tenminste één nieuwe kerk per jaar! Wanneer ze wandelen in gehoorzaamheid aan Gods Woord, elkaar erkennen en steunen en opzoeken, zetten zulke kerken samen een hele plaats en land op z’n kop!

Meer ongelovigen bereiken? Meer kerken planten!

Natuurlijk is het ideaal als elke kerk, hoe lang ze ook bestaat, altijd even doelgericht en effectief is om nieuwe mensen te bereiken. En er zijn wel degelijk voorbeelden van kerken waar dit bij lukt! Maar over het algemeen is het zo, dat een nieuwere kerk hier effectiever in is. Vaak om het simpele feit dat er meer focus op ligt, er meer geloof voor is, en mensen daardoor meer nieuwe mensen meenemen en nieuwe bezoekers warm verwelkomen en in de gemeenschap opnemen. Ook is de stijl vaak makkelijker aan te passen, in tegenstelling tot oudere kerken waar je heel wat overhoop haalt bij mensen die al langer komen als je dingen anders gaat doen.

Wat cijfers:

  • In Noord-Amerika hebben nieuwere kerken 4x zoveel dopelingen per 100 leden dan oudere kerken (onderzoek C. P. Wagner).
  • In Duitsland halen nieuwe vrij evangelische kerken 1 bekeerling per 38 leden, i.t.t. 1 op 102 van kerken ouder dan 5 jaar.
  • Christian Schwarz onderzocht 1000 kerken in 32 landen op 6 werelddelen. Kleinere (en nieuwere) kerken groeiden 16x zo hard met nieuwe bekeerlingen dan grotere (en oudere) kerken.

Het werkt niet in elke context (een onderzoek in Taiwan in 1986 toonde aan dat nieuwere kerken juist langzamer groeiden en met minder bekeerlingen!), maar over het algemeen zorgen nieuwe kerkplantingen voor het aanboren van mensen die nog niet door andere kerken aangesproken worden.

Nieuwe kerken brengen ook nieuw leven aan bestaande kerken!

Je hoeft niet te kiezen tussen óf nieuwe kerken stichten, óf oudere kerken te doen herleven. Het kan allebei. Bestaande kerken krijgen een spiegel voorgehouden door de methoden en (hopelijk) succes van de nieuwe kerk. We hebben gezien in Zutphen dat de start van Leef! (Berea toen nog) mede bijdroeg aan een revitalisatie in de andere evangelische kerk(en) in de stad. Internationaal onderzoek bevestigt deze waarneming. Nieuwe initiatieven geven – als competitie en jaloezie kunnen worden ontweken – geloof dat nieuwe mensen bereiken mogelijk is in de stad! De nieuwe kerk is dan de plek waar experimenten kunnen worden ‘getest’, als de Onderzoek & Ontwikkelingsafdeling van een bedrijf. Ook komen, om allerlei redenen, veel bekeerlingen uit de nieuwe kerkplanting, uiteindelijk terecht in de oudere, bestaande kerken.

Elke stam verantwoordelijk voor z’n gebied

church-planting

De 12 stammen van Israël kregen allemaal hun eigen gebied om in te nemen. Iedere stam was verantwoordelijk voor het verslaan van vijanden en innemen van het hun toegewezen gebied. Samen waren ze een volk, maar iedere stam moest z’n ding doen. Zo is het ook met kerken in dezelfde plek. Samen één volk, maar ieder moet z’n erfdeel innemen en vijanden verslaan.

We geloven dat op Aruba er absoluut ruimte is voor een nieuwe gemeente, die samen met de andere bijbelgetrouwe kerken optrekt als één van de stammen van Gods volk, met z’n eigen gebied en vijanden te verslaan tot eer van Koning Jezus. Een unieke plaats waarmee een heel nieuw deel van de bevolking ‘aangeboord‘ kan worden met de boodschap van eeuwige redding.

Een Nederlandstalige kerk

Op zich zou je zeggen dat hier zat kerken zijn. Je ziet er meer in het straatbeeld dan in Europa (ik heb het niet over kerktorens, maar over gemeentes die samenkomen in allerlei soorten ruimtes). Maar: de grote meerderheid is Spaanstalig. Latijns-Amerika beleeft al een paar decennia een opwekking en die wordt, met de migratie, geïmporteerd (15% van de bevolking hier is Latino). Zeker bereiken zij ook een flink aantal Arubanen: die kunnen allemaal Spaans verstaan en vaak ook spreken. Maar een groot aantal van de ‘autochtone’ Arubanen wordt er niet door aangesproken, omdat er toch ook een cultuurverschil bestaat met de Latijns-Amerikaanse beleving.

Focus nummer één is het starten van een kerk in het Nederlands. Nederlands is de officiële taal van het eiland, en iedereen die hier vanaf de basisschool is opgegroeid, spreekt het (in meer of mindere mate). Het is de taal van de overheid, het onderwijs, allerlei instanties. Nederlands heeft een hoge status en er is geen (nauwelijks) aversie ertegen als een soort ‘koloniale taal’. Veel mensen vinden het erg stoer te laten merken dat ze de taal goed spreken. De meerderheid van de Arubanen heeft kortere of langere tijd in Nederland gewoond, en er is niemand die er momenteel geen familie wonen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog zo’n 9.000 blanke Nederlanders die hier, korter of langer, wonen en werken, plus nog eens 1000 Surinamers.

Er zijn een aantal traditionelere protestantse kerken die wel Nederlands als taal gebruiken. Maar, eventuele leerstellige verschillen daargelaten, deze stijl spreekt – met alle respect! – toch niet meer de meerderheid van de mensen van vandaag aan.

Een moderne bijbelgetrouwe kerk met Nederlands als hoofdtaal is het ‘gat in de markt’ hier qua religie. Elke voorganger en christen die de situatie hier kent is enthousiast en zegt “dat heeft Aruba nog niet”. Goed nieuws, maar we willen niet op menselijke manier kijken, niet op paarden en wagens vertrouwen maar in de Naam van de Heer.

Een jonge kerk

We zien daarnaast met name een nood onder jonge mensen. De bestaande pinkster- en evangelische kerken hebben toch een stijl van een generatie terug. Jongeren van nu spreken een andere ‘taal’. Technologie en media spelen een rol. Beeld en beleving is belangrijk. En Arubaanse jongeren zijn hét schoolvoorbeeld van globalisering: bijna allemaal in het buitenland gestudeerd, op z’n minst viertalig, zeer mediabewust. (Vanwege die globalisering zullen we dus ook weer niet álles in uitsluitend Nederlands doen – Papiamento en Engels zullen zeker ook hier en daar voorbij blijven komen).

Maar aangezien er al genoeg boodschappen van de wereld in de eigen ‘taal’ van de jongere generatie gesproken worden, is het tijd om de boodschap van het Koninkrijk van God tegenover te zetten. In de stijl van vandaag.

We hebben gemerkt dat er ook genoeg ouderen zijn die het geweldig vinden deel van een kerk te zijn die jongeren bereikt. Dus met alle liefde verwelkomen we natuurlijk alle generaties.

We dromen van een kerk – we dromen dit voor álle kerken – die zichzelf vermenigvuldigt. We dromen van een beweging van nieuw geplante en zichzelf vermenigvuldigende bewegingen. Het bemoedigt ons dat er al veel van dit soort bewegingen bestaan (maar nog lang niet genoeg!), en hét grote voorbeeld is de beweging die Jezus Zelf gestart is, toen Hij Zijn apostelen eropuit stuurde om precies dit te doen.

Elke kerk is geroepen zichzelf te vermenigvuldigen: in nieuwe discipelen én in nieuwe kerken! De vrucht van een appelboom is niet alleen appels… maar in die appels (discipelen) zitten ook de zaadjes die kunnen uitgroeien tot nieuwe appelbomen (kerken!) En zó kunnen we Jezus’ Opdracht aan ons uitvoeren en uiteindelijk tot een goed einde brengen…  en dat is van eeuwig levensbelang. Dus zorg dat je op een of andere manier hieraan bijdraagt!

En God zei: Laat de aarde groen doen opkomen, zaaddragend gewas, vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen (Gen. 1:11)

plant in je hand

Leestips over dit onderwerp:

“Church Planting: The Most Succesful Form of Church Growth”

Why Plant Churches?” – Tim Keller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: